Hertha JO13-1 wint beladen derby van CSW JO13-1

20 maart 2017

Na het kampioenschap in de eerste seizoenshelft is de JO13-1 van Hertha "een soort van gepromoveerd" in de tweede klasse. Mede op Vinkeveens initiatief is er een soort "Top 2e klasse-competitie" gecreëerd door de KNVB, waardoor elke wedstrijd een spannende kraker is. En in die competitie doet Hertha gewoon erg goed mee, al zou scorebordjournalistiek anders vertellen. 1 punt uit 4 wedstrijden is natuurlijk niet veel, maar een doelsaldo van 5 voor en 9 tegen geeft juist aan waar het aan schort bij de Vinkeveners: er wordt net niet gewonnen en dat komt vaak door het niet benutten van de eigen kansen. Echt onderdoen voor de tegenstander doet Hertha namelijk absoluut niet. Zo maakten de Vinkeveners het koploper Buitenveldert vorige week gewoon erg lastig.

18 maart stond een toch wel beladen derby op het programma. Hertha en CSW stonden voor de derde keer dit seizoen tegenover mekaar. De twee voorgaande edities, allebei aan de dijk in Wilnis, eindigden in 2-0 winst voor CSW in de vorige competitie en een 2-2 in de huidige competitie. Onder leiding van René Stokhof werd om 10.45 aangevangen onder moeilijke omstandigheden. De straffe wind stond dwars op het veld, wat een duidelijke invloed had op het spel. Zowel CSW als Hertha hadden personele problemen. Bij Hertha deden bijvoorbeeld sterkhouders Hein Otting en Sander de Vries niet mee, maar viel wel JO11-1 speler Alfie Irving in.

Hertha startte sterk en met 5 minuten kon al de voorsprong van 2-0 worden genoteerd. In de tweede minuut kwam de van vakantie en blessure teruggekeerde Jay Overdijk goed door over de linkerflank en tegen de wind in wist hij een puike voorzet af te leveren op het adres van Michel Passet die keurig zijn zevende doelpunt van dit seizoen binnen kopte. Drie minuten later was het dus weer raak, nadat Nick Verweij rond de zestienmeter van CSW de bal veroverde, kort combineerde met Daan Plevier en toen van afstand raak schoot. Hertha kwam nauwelijks in de problemen. De verdediging met Sander van Senten, Tijn Eekhoudt en Mees van Zijtveld onder leiding van aanvoerder Mats Klinkhamer stond goed en gaven eigenlijk geen kansen weg in het eerste kwartier. Opeens viel toch de Wilnisse aansluitingstreffer: een vrije trap viel zo bij de tweede paal binnen. Hertha ging daarna gewoon door met kansen creëeren, zo schoot Niels Schoonderbeek nog op de keeper, Kyan van Galen op de paal en Cayden Hoekman kwam na een combinatie met Alfie Irving ook nog een keer sterk door.

Er was geen enkele reden voor de Herthanen om te twijfelen in de rust. Hertha speelde sterk, kansen waren er, maar die moesten wel even gemaakt gaan worden. Binnen tien minuten kreeg Hertha alleen een penalty tegen, omdat keeper Andy Theijsmeijer ongelukkig een spits raakte en uit balans bracht. De penalty werd gemist via Andy en de lat, maar jammer genoeg lag een minuut later toch de 2-2 achter Andy na een slordigheid in de opbouw. Het was voor Hertha niet het teken om te gaan twijfelen, in tegendeel. Kans op kans werd er gecreëerd: voorhoedespelers Jay, Kyan en Niels hadden allen de wedstrijd in eerder stadium kunnen beslissen. Tot de laatste minuut bleef de stand gelijk, totdat Cayden geloofde in een bal die kansloos achter leek te gaan. De hardwerkende middenvelder hield de bal toch binnen, leverde een strakke voorzet af die spits Niels knap wist te controleren en hard binnen wist te schieten. De ontlading was groot, niet alleen omdat de eerste overwinning in deze lastige competitie binnen was, maar ook om de winst op de enige tegenstander die JO13-1 wist te verslaan in de vorige competitie.