MENU
 

Bestuursmededeling: Update omtrent kunstgraskorrels

28 november 2016

Zoals je wellicht hebt meegekregen is er afgelopen zondag door de NOS nieuws naar buiten gebracht over de kunstgraskorrels. De VACO (branchevereniging voor banden- en wielerbranche) heeft namelijk op eigen initiatief een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van mogelijk schadelijke stoffen in de rubbergranulaat-korrels op de kunstgrasvelden. De NOS heeft hierover bericht dat een groot deel van de onderzochte velden rubbergranulaat bevat dat hogere concentraties schadelijke stoffen bevat dan volgens wettelijke normen is toegestaan in consumentenproducten. Omdat voetbalvelden vanzelfsprekend geen ‘consumentenproducten' zijn is deze norm niet van toepassing daarop. De VACO zelf heeft inmiddels stevig gereageerd op de volgens hen zeer ongenuanceerde berichtgeving door de NOS en noemt de inhoud hiervan ‘pertinent onjuist'. Hieronder tref je de link aan naar beide berichten.

Om het bericht van de NOS te lezen, klik hier.
Om de reactie van VACO te lezen, klik hier.

Het bestuur van SV Hertha neemt de berichtgeving uiteraard zeer serieus. Wij begrijpen dan ook dat er mogelijk opnieuw onrust is ontstaan bij ouders en leden. Als bestuur hebben we hierover dan ook gisterenavond direct spoedoverleg gevoerd.

Onze conclusie is dat wij willen vasthouden aan de lijn die we eerder hebben gekozen. De resultaten van het VACO onderzoek zijn klaarblijkelijk op verschillende manieren uit te leggen en geven onvoldoende duidelijkheid over het al dan niet aanwezig zijn van gezondheidsrisico’s. Dit vormt naar onze mening nu dus geen reden tot het voeren van ad-hoc beleid of ‘paniekvoetbal'. Dat betekent dat we nu eerst gewoon de uitkomsten van het omvangrijke onderzoek van de RIVM willen afwachten, in lijn met de eerdere afspraken die we hierover met de KNVB, de Gemeente en de andere voetbalclubs in de Ronde Venen hebben gemaakt. De resultaten van dit onderzoek worden rond het eind van het jaar verwacht. Daarna zal de Gemeente (die eigenaar is van de velden) besluiten of nadere maatregelen nodig zijn. We vinden wel dat de Gemeente nog moet reageren op de berichtgeving van de afgelopen dagen. Wij hebben daar reeds bij de Gemeente op aangedrongen vanuit SV Hertha.

Het advies om gewoon goed te douchen na de wedstrijden blijft uiteraard staan. Mocht je vragen hebben, neem dan even contact op met Michel Klinkhamer: mklinkhamer[@]hertha.nl.

Naar het overzicht