Hertha houdt de punten op de Molmhoek

19 oktober 2023

Afgelopen zaterdag heeft Hertha na een zwaarbevochten wedstrijd tegen Zwaluwen Utrecht de 3 punten op de Molmhoek weten te houden. Zwaluwen is een onbekende tegenstander, alleen de jeugdelftallen spelen soms tegen Zwaluwen. Hertha moet dit seizoen veel informatie bij andere tegenstanders vandaan halen, omdat de meeste clubs een onbekende zijn. Ook over Zwaluwen heeft Hertha wat informatie weten te verzamelen en achteraf bleek dat precies te kloppen.

Hertha wist deels wat hen te wachten stond, namelijk een goed voetballende, maar ook fysiek en verbaal aanwezige Zwaluwen.

Opstelling: Luca, Kasper, Dennis, Sander, Niels Schaap, Tom, Delano, Niels Maas, Sep, Karel en Mike.

Eerste helft

Er waait een harde wind over het veld, waar Hertha in het begin wat last van lijkt te hebben. Het goede voetballende spel van de afgelopen weken is nu wat minder. Wellicht dat dat ook komt door de tegenstander, maar Hertha heeft zeker beter voetbal laten zien. Ondanks dat Zwaluwen in de eerste helft wat meer balbezit heeft, komen ze niet tot grote kansen. Een paar corners, vrije trappen en afstandsschoten zorgen voor minimaal gevaar.

Hertha weet wel een aantal keer heel gevaarlijk te worden, wanneer ze de bal onderscheppen en razendsnel weten om te schakelen naar de aanval. De spelers van Zwaluwen lieten dan ook zien graag te willen lopen in balbezit, maar zonder bal waren ze in ieder geval niet zo snel aan het omschakelen als de spelers van Hertha. Hierdoor kreeg Tom al een erg grote kans, waar hij waarschijnlijk een penalty had gekregen als hij zou gaan liggen, probeerde Tom de bal alsnog op doel te schieten. Dit ging met te weinig kracht en ook door het midden. Ook Karel krijgt een grote kans waar hij 1 op 1 op de keeper komt, maar de bal niet weet af te maken. Waarschijnlijk kreeg hij wat te veel tijd waardoor de twijfel erin sluipt.

Na deze missers weet Hertha, gezien het aantal kansen, toch op een verdiende 1-0 voorsprong te komen. De bal wordt op het middenveld onderschept en Hertha weet voor de zoveelste keer in de omschakeling snel richting het doel van Zwaluwen te komen. Sep geeft een steekbal op Karel, die de bal rustig langs de keeper schuift. Eerder kreeg hij een soortgelijke kans, maar deze wordt koelbloedig afgemaakt. De tegenstanders dachten aan een buitenspel goal, maar de scheidsrechter liep dicht in de buurt van de bal en hield stand bij zijn eigen oordeel.

Uiteindelijk wordt met 1-0 gerust.

Tweede helft

Hertha heeft in de eerste helft weinig weggegeven, ondanks dat Zwaluwen het meeste balbezit had.

Net uit de kleedkamer gekomen, zie je dat Zwaluwen wat heeft veranderd aan de opstelling. Hertha is niet scherp uit de kleedkamer gekomen en kan niet goed schakelen op de verandering van Zwaluwen. De behendige nummer 14 van Zwaluwen zorgt in de eerste paar minuten voor veel dreiging richting het Hertha doel, waar Luca een aantal keer behoorlijk moet ingrijpen en dat uitstekend doet.

Net wanneer Hertha wat meer naar voren kan gaan voetballen krijgt het toch via een counter de tegengoal waar je niet zo snel in de tweede helft op hoopt. Dennis raakt de bal op de helft van de tegenstander kwijt. Doordat iedereen aan aanvallen dacht kon Zwaluwen counteren en stond Hertha niet goed gepositioneerd om dit nog tegen te houden. Zo staat het al 1-1, en zijn we pas net in de tweede helft bezig.

Gelukkig weet Hertha zich vanaf dat moment te herpakken en worden ze weer wat gevaarlijker voor het goal van Zwaluwen. Zo maken ze de eerste paar slechte minuten in de 54e minuut al goed. Waarbij de bal bij Mike terecht komt, Mike maakt een actie en ziet dat de bezetting voor het goal goed is. Mike geeft de bal richting de tweede paal waar Karel komt inlopen en zijn tweede goal van de dag maakt.

2 minuten daarna gaat er gewisseld worden. Martijn komt erin voor Kasper en Donny komt erin voor Tom. Zij moeten ervoor gaan zorgen dat de winst over de streep wordt getrokken. Hertha gaat op een andere manier voetballen, en is meer aan het tegenhouden dan dat ze zelf nog gevaarlijk worden. Delano weet nog via een uitbraak de lat te raken, maar meer dan dat heeft Hertha de laatste 20 minuten niet weten te creëren. Ook Julian, Merijn en Danilo zijn nog ingebracht om de moegestreden spelers te vervangen.

Uiteindelijk weet Hertha te overleven, doordat Hertha begrijpelijk het tempo uit de wedstrijd haalde werd er 8 minuten extra tijd bij de normale speeltijd opgeteld. Ook dit was niet genoeg voor Zwaluwen om nog gelijk te maken. Echt gevaarlijk is Zwaluwen uiteindelijk niet meer geweest, al kunnen de voorzetten en afstandsschoten plotseling goed vallen en voor een tegengoal zorgen.

De overwinningen zijn het lekkerste wanneer je er hard voor moet werken en dat was deze keer zeker het geval. Niet alleen fysiek, maar ook verbaal moesten de spelers en staf afgelopen zaterdag een hoop incasseren. Wanneer je de wedstrijd dan uiteindelijk wint is dat snel vergeten en wordt de focus weer verlegd naar de volgende wedstrijd over twee weken.

Komend weekend is er geen wedstrijd, dus iedereen met pijntjes kunnen goed herstellen. Daarna staat de thuiswedstrijd tegen Hercules op het programma, die verschillende uitslagen laten zien. Ook een onbekende tegenstander, dus we zullen moeten afwachten wat we gaan treffen.