MENU
 

Interne scouting - Ons groene gras

22 februari 2018

Spelers en speelsters die afhaken, spelers en speelsters die vertrekken naar een andere club. Trainers en leiders die morren over de indeling van de teams. Het overkomt elke vereniging. Ook bij Hertha ontkomen wij er soms niet aan. Omdat het gras bij de ander toch niet zo groen blijkt, of omdat wij toch wel een fijne club zijn zien wij de vertrekkers soms ook weer terug.

Het gemor van trainers en leiders verstomt meestal na een paar gewonnen wedstrijden. Dat is mooi. Nog veel mooier zou het zijn als wij die omtrekkende bewegingen en het gemopper weten te voorkomen.

Hoe gaan wij dat doen?

Bij onze vereniging is er voor elke voetballer(ster) plek. Iedereen maakt gebruik van dezelfde faciliteiten, iedereen heeft de gelegenheid om te trainen, iedereen heeft de gelegenheid om te spelen. Je zou zeggen dat dat naar ieders tevredenheid moet zijn. Toch kan wel weleens knellen. Bijvoorbeeld als het gedoe is in het team, als het team waarin gespeeld wordt niet het juiste is naar de mening van de speler of speelster of diens ouder(s), of als het idee leeft dat het bij de buren allemaal veel beter geregeld is.

Als de voetbalschoen hierdoor soms wat wringt zijn in eerste instantie de eigen trainers en leiders de aangewezen personen om daar aandacht aan te besteden.

Toch kan een gesprekje, wat aandacht van een ander een positieve bijdrage leveren waardoor de soep niet zo heet wordt gegeten en de speler of speelster gewoon bij Hertha blijft.

De indeling van de teams verloopt volgens een duidelijke lijn. De jeugdcommissie, jeugdcoördinator, (coördinerend-)trainers, coördinatoren, leiders; allemaal hebben zij een vinger in de pap. Maar eigenlijk weet iedereen precies hoe de vork in de steel zit, eigenlijk weet iedereen heel goed in welk team welke spelers en speelsters moeten worden ingedeeld. Toch kunnen zich situaties voordoen waar de stemmen staken, waar het dragen van verschillende petten lastig is.

In die, gelukkig zeldzame, gevallen kan het goed zijn om raad te vragen bij mensen die geen belang hebben bij de teamsamenstelling, die niet ongemakkelijk zitten in de rol van ouder, die niet ongemakkelijk zitten in de dubbelrol van ouder – leider, of ouder – trainer. Een frisse, onafhankelijke blik doet dan wonderen.

Om als vraagbaak te kunnen dienen, om hier en daar eens een gesprek te voeren, zodat iedereen nog meer tevreden bij de club loopt (en blijft) om een frisse blik op een situatie te laten schijnen hebben wij twee gepokt en gemazelde personen gevonden. Beide hebben een enorme staat van dienst en kennen de club zeer goed. Rodger van der Hulst en Leo Clement zijn de personen die de taak, zoals hierboven omschreven staat, noem het “interne scouting”, gaan uitvoeren.

Rodger en Leo bekijken ook op eigen initiatief teams en individuele spelers om al antwoorden te hebben op vragen die nog moeten komen. Vooral met het oog op het indelen van de teams, tot de senioren aan toe, is dat handig. Een goed advies is nooit verkeerd.

Tot slot.

Of wij het hiermee iedereen altijd naar de zin kunnen maken? Laten wij het houden op bijna iedereen en bijna altijd. Wat wij hiermee doen is om naast alle trainers en leiders nog twee personen in te zetten die het voor iedereen bij s.v. Hertha passend proberen te maken.

Interne scouting – februari 201

Naar het overzicht