MENU
 

Voetbalzaken ALV 6 november

13 november 2017

Na de presentatie..

Over uitslagen en standen gaan we het niet hebben behalve onze waardering uitspreken voor jullie inzet daarbij. Dat is ook waar voetbalzaken het plezier uithaalt om voetbalzaken te zijn. Het plezier wat van de meeste mensen afstraalt.

Helaas zijn het voornamelijk randzaken die de meeste aandacht opeisen. Bijvoorbeeld een wedstrijd die eerder dan gepland is afgelopen maar vervolgens een ongekende verlenging kent, verdeling van spelers (kinderen) over teams, lak hebben aan afspraken, overal een mening over hebben maar geen verantwoordelijkheid willen dragen.

Dan komt de vraag op waarom we dit eigenlijk doen. In je vrije tijd in de maling genomen worden, voor gek versleten, en ach.. wat al niet…

Maar soms valt alles samen. Op een dag.

Dan zie je helden de hoofdrol spelen in gebeurtenissen waar voetbalzaken blij van wordt.

Zitten we eerst in een voormalige bestuurskamer rond een paar massagetafels een gesprek te voeren waarvan je later denkt….tja…. daar hadden de mannen van Jiskefet wel raad mee geweten.

Maar gelukkig konden we nog even voetballen kijken. Hertha tegen Sporting Portugal. Inzet is de tweede plaats in de competitie, het is spannend, de stand is 2-1 voor Hertha, voor Hertha zit er nog alles in, voor Sporting ook, er is nog 20 minuten, kan ook meer zijn, te spelen…

En dan gebeurt er dit….

Een speler van Sporting trapt een Hertha-speler na. De scheidsrechter mist het voorval. De spelers en de banken niet. Een opstootje dreigt. Het gaat snel. Spelers houden spelers bij elkaar vandaan. De trainer van Sporting heeft opgelet. Hij pakt de boosdoener vast, neemt ‘m mee en zet ‘m in de hoek van de dugout. Hij mag niet meer meedoen. Er komt geen vervanger in het veld. Sporting, kandidaat tweede plaats, met 2-1 achter maar nog niet verslagen, speelt de laatste 20 minuten met 10 man.

-Er wordt niet gewikt en gewogen;

-Er wordt niet gedacht aan wat de KNVB hier over 6 weken wel van zou vinden;

-Er wordt niet gewezen naar de KNVB-ambtenaar op het veld die er niet voor fluit;

-Geen moment wordt er gedacht dat je dan zelf niets hoeft te doen;

-De trainer handelt;

-Geen moment is er ook maar de gedachte dat het zielig is voor de spelers die niets gedaan hebben dat zij nu met zijn tienen verder moeten;

-De trainer neemt zijn verantwoordelijkheid als sportman;

-De trainer neemt zijn verantwoordelijkheid als lid van Sporting Portugal;

-Zijn normen en waarden worden overschreden, hij stelt de grens en zegt tegen een speler dat hij niet meer mee mag doen;

-De speler moet na afloop de andere spelers een verklaring geven voor zijn gedrag omdat hij ze in de steek heeft gelaten.

Of deze trainer verstand heeft van allerlei tactische foefjes weet ik niet, maar voor ons is het een topper.

De helden van Hertha waren die dag de jongens van onze JO-13-3, hun leiders, ouders en hele entourage en hetzelfde gezelschap van Hoofddorp JO-13-4 . Er was een superheld genaamd Zakaria.

Er was geen scheidsrechter. Daar werd niet moeilijk over gedaan. Een oudere junior kon beginnen, maar moest zelf voetballen.

Toen kwam een klein ventje de bestuurskamer in. Of een van ons een horloge en een fluitje had want hij moest fluiten. Er was een wedstrijd die geen scheidsrechter meer had en dat ging hij doen. Of hij het al eerder had gedaan? Nee, dat niet maar met meneer Gerard had hij wel afgesproken het te gaan doen. Dan kun je heel moeilijk gaan doen. Of niet. Wij vonden van niet.

Met een stopwatch, een fluitje en een jack met scheidsrechter achterop hebben we hem naar het veld laten gaan. Vanuit de bestuurskamer konden we ‘m volgen. Het kleinste ventje op het veld floot de wedstrijd Hertha-Hoofdorp. Het was fantastisch. Het werd 13-0 voor Hoofddorp. Zakaria had de ochtend van zijn leven.

Als u nu weer eens last heeft van ballen waar een velletje af is waardoor de hele voetbalopleiding van een jochie van 8 naar de vaantjes is, een sleutel die niet past, kleedkamer 16, of als u moeite heeft met die en die omdat zijn of haar zoon of dochter wordt voorgetrokken, of als de wedstrijdsecretaris het maar weer slecht geregeld heeft, of dat het hele bestuur helemaal drie keer nik is, denk dan even aan de trainer van Sporting Portugal, maar vooral aan Zakaria.

Want die begrijpen het namelijk allemaal wel.

Naar het overzicht